Rizika při burzovních obchodech

Za riziko pro obchodníka považujeme zejména tlak na jeho psychiku. Mnoho začínajících obchodníků tento tlak neustojí, protože na něj nebyli připraveni.Téměř každý přichází obchodovat na burzu s vysokým očekáváním a vidinou jednoduchého a rychlého zisku. Tyto představy jsou však ve většině případů nereálné. K jejich postupnému pádu pak vede neochota tato rizika dlouhodobě snášet. Členům našeho VIP klubu pomáhám tato  rizika minimalizovat.

Neexistuje žádný obchodník, který by neprodělal ani jednu ztrátu. Ztráta při obchodování s akciemi patří k běžným událostem. Je jen nutné nebrat si tyto ztráty osobně a vždy si z nich vzít ponaučení do dalšího obchodu. Jak správně se chovat, aby jsme riziko nepřeceňovali?

Ovládání rizik

Rizika ovládnete pokud budete schopni ovládat své emoce. Obchodování na burze je psychologie a sebeovládání.

Přečtěte si pár tipů jak emoce kontrolovat:

  • Vaše srdce vás vede
  • Otázky
  • Cíle
  • Mentální účetnictví
  • Obchodování a stanovování vlastní hodnoty
  • Předpoklady a spontánní uvažování

Nejčastější a nejobávanější emocí každého začínajícího obchodníka je strach. Strach jsme měli již jako malé děti i jako dospívající. Strach nás provází celým životem. Strach je obava z něčeho neznámého. Pokud si však již jednou danou situaci, ať už obchodní nebo životní prožijeme můžeme se z ní poučit. Příště už máme v této situaci nějakou zkušenost, která nám pomáhá strach ovládat.

Zkušenosti při obchodování je dobré vždy zpětně analyzovat. Pokud jste postupovali podle plánu a přesto váš obchod nevyšel je nutné uvědomit si kde jste udělali chybu.

Jak chování trhu přispívá ke strachu se podívejte v článku, který je celý věnován této emoci.

Kontrola a zvládání strachu

Pokud chcete být na burze úspěšní a vydělávat, je nutné umět zvládnout svůj strach. Posuďte sami zda je to váš případ.

Pro úspěch a zvládnutí jakékoliv emoce je nutné mít každý jednotlivý obchod dobře naplánovaný. Takový plán je pak největším nepřítelem strachu.

Naplánujte si:

  • Jaký druh obchodu budete realizovat
  • Kolik peněz si můžete dovolit ztratit
  • Čas kdy do obchodu vstoupit
  • Stanovení hranice

Pokud si tento plán připravíte v klidu, kdy na vaši psychiku ještě není žádný tlak a budete se ho pak držet, nemají negativní emoce šanci. Pokud svůj strach neovládnete, prodejte pouze polovinu akcií a ostatní dokončete podle plánu. Do začátku doporučuji obchodovat s menším počtem akcií, aby případná ztráta nebyla tak vysoká.

Získejte více informací o obchodování na burze.